Dieta bulionowa. Na czym polega jej fenomen?

bulionowa dieta

Dieta bije rekordy popularności w Hollywood i ma powiększającą się rzeszę swoich zwolenników. Korzystają z niej między innymi Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo, Salma Hayek czy Halle Berry. O czym mowa? Oczywiście o diecie bulionowej, której autorką jest wybitna specjalistka do spraw żywienia – Dr Kellyan Petrucci.

Dieta bulionowa- co to jest?

Dieta bulionowa nie polega na stosowaniu tylko jednego, konkretnego rodzaju bulionu. Może być to wywar z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach z dodatkiem warzyw, który gotowany jest powoli przez kilka godzin. Dieta zyskała na popularności niedawno, ponieważ dopiero teraz przeanalizowano, jak jej poszczególne składniki wpływają nie tylko na odporność, ale także i na wygląd!

– Dieta bulionowa opiera się na modelu, który jest połączeniem filozofii Paleo z oczyszczającymi właściwościami bulionów. W porównaniu do innych diet, nie jest to dieta skomplikowana. Buliony znane są już od zarania dziejów. To jedna z najstarszych metod troski o zdrowie i dobre samopoczucie – mówi Katarzyna Czarkowska, technolog żywności z MójCatering, jednego z pionierów na rynku cateringu dietetycznego.

Jak działa dieta bulionowa?

Według autorów diety, 21 -dniowa kuracja bulionami  pomoże osiągnąć wspaniałe efekty. Dieta opiera się na spożywaniu posiłków bogatych w mięsa, ryby, jaja oraz warzywa o niskiej zawartości węglowodanów przez 5 dni w tygodniu. Przez pozostałe 2 dni należy pić od czterech do sześciu porcji (np. filiżanek) bulionu – wywaru z kości.

– Dieta bulionowa skutecznie wzmacnia kościścięgna i chrząstki, co jest związane z wysoką zawartością kolagenu. Rewelacyjnie wpływa na odporność i wzmacnia komórki naszego ciała. Bulion od lat uznawany jest za skuteczne lekarstwo, które pomaga zwalczyć chorobę, wspomaga procesy trawienne, oraz poprawia pracę nerek. To danie, które ze względu na to, że jest niezwykle delikatne,  polecane jest także po zabiegach związanych z układem pokarmowym. Do jego niewątpliwych zalet należy fakt, iż skutecznie wspiera działanie układu odpornościowego – tłumaczy  Katarzyna Czarkowska z MójCatering. – Dieta bogata jest w przeciwutleniacze, więc idealnie oczyszcza organizm – dodaje.

Odchudzająca moc bulionów

Wydawać by się mogło, że buliony i rosoły nie sprzyjają utracie zbędnych kilogramów, jednak tylko z pozoru. Dieta bulionowa jest w rzeczywistości dietą niskowęglowodanową, więc jest skuteczną metodą utraty zbędnych kilogramów, lub po prostu utrzymania prawidłowej masy ciała.

– To, ile można schudnąć na diecie bulionowej, jest kwestią indywidualną. Wiele zależy od organizmu oraz jego zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia. Dieta zalicza się do diet redukcyjnych. Bulion jest z jednej strony  niskokaloryczny, a z drugiej sycący. Nie potrzeba go więc dużo, żeby zaspokoić uczucie głodu. Zwykle polecamy jednorazowe zastosowanie diety bulionowej, następnie wprowadzenie zdrowego jadłospisu, który pomoże utrzymać efekty diety – wyjaśnia Katarzyna Czarkowska.