Błyskawiczny obiad – makaron z tuńczykiem

Wielu młodych ludzi nie ma czasu na tzw. “stanie przy garach”. Szczególnie studenci lub uczniowie preferują w swojej diecie dania jednogarnkowe, tanie, szybkie i proste w przygotowaniu. Poniżej przedstawię przepis na bardzo smaczny obiad, który zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki – makaron z tuńczykiem

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • przecier pomidorowy,
  • makaron,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały przecier pomidorowy bądź pomidory z puszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, bazylia,
  • świeża natka pietruszki,
  • łyżka oleju,

Gotujemy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odsączymy tuńczyka z zalewy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dorzucamy rozgnieciony czosnek.

Po chwili wrzucamy tuńczyka, smażymy przez około 2 minuty i dodajemy przecier pomidorowy bądź pomidory z puszki. Gotujemy parę minut i przyprawiamy według uznania.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!