Awokado to coraz popularniejszy owoc. Ma on zarówno zwolenników jak i przeciwników. Przeciwnicy narzekają na mdły smak owocu i nieciekawą konsystencję. Miłośnicy awokado cenią ten owoc przede wszystkim za to, że można go wykorzystać na bardzo wiele sposobów.
Co zrobić z awokado?
Na bazie awokado można przygotować smaczny zielony koktajl. Owoc ten sprawi, że nasz koktajl będzie miał ciekawą konsystencję. Nie da się ukryć, że bardzo dobrze smakuje również mus czekoladowy z awokado. Mus taki wykonamy miksując awokado z kakaem oraz miodem. Miód można zastąpić inną substancją słodzącą. Możemy zamiast niego zastosować ksylitol oraz syrop klonowy. Nada się również syrop z agawy.
Awokado można również pokroić w kostkę, skropić z cytryną i wykorzystać do sałatek. Takie sałatki najlepiej smakować będą z pomidorem oraz rukolą. Jeżeli lubimy, możemy dodać do nich mozarellę lub fetę. Sałatkę warto podać w towarzystwie grzanek lub ciabatty. Super pomysłem są również lody z awokado. Zamrożony, pokrojony w kostkę owoc należy wrzucić do kielicha blendera i zmiksować z cukrem lub ksylitolem.