W obecnych czasach cukier dodawany jest do wszystkiego. Często znajduje się tam, gdzie w ogóle nie powinno go być, lub jest dodawany w zbyt dużej ilości. W nadmiernym spożyciu cukru nie chodzi tylko o prawdopodobieństwo nadwagi ale także o choroby, jakie mogą powstawać z jego nadmiaru. Warto dowiedzieć się jak można zdrowo zamienić cukier.
Ksylitol – zdrowsze słodzenie
Ksylitol to cukier brzozowy, którym warto zastąpić biały cukier. Jest on tak samo słodki, ale jego kaloryczność jest o 40% mniejsza niż zwykłego białego cukru. Do tego ma dużo niższy indeks glikemiczny, co powoduje wolniejszy rozkład w organizmie. Zamiennik cukru jakim jest ksylitol ma także inne zalety. Wykazuje bowiem działanie bakteriobójcze, wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie oraz nie wpływa na rozwój grzybów w organizmie człowieka.
Stewia – dobroczynna roślina
Stewia to roślina, która jest nawet kilkaset razy słodsza od cukru, co powoduje, że można dodawać jej do żywności znacznie mniej. Z tej rośliny produkuje się słodki proszek, ale słodzić można także świeżymi liśćmi. Polecana jako dodatek do sałatek i dań na słodko, w formie świeżych liści, ma dużo więcej substancji odżywczych, gdyż liście nie zostały przetworzone tak jak proszek.